Total 657km, 17250m diferență de nivel
Pe o vreme superbă cu soare și temperatură de peste 30 C , cu bicicletele impecabile și plini de entuziasm ne-am alinat la startul pentru Prolog.
Laurensford e o ferma de lângă Cape Town care găzduiește primele două etape din Absa Cape Epic 2022 și o face cu stil. Atmosfera e fantastică și ne simțim excelent. După două cantonamente în Grand Canaria e timpul să descărcăm energia acumulată.
Urcăm pe platforma de plecare , suntem prezentați , filmați , fotografiați , aplaudați și plecăm că din pușcă. Urcăm și coborâm traseul de 24 km cu 700 m diferență de nivel , la puls maxim în soare și acoperiți de praful fin de pe poteci. Ajungem la final în top 15 la categorie , neașteptat de bine.
Total 24km, 1050m diferență de nivel
Prima etapă se arată dificilă : 92 km și 2850 m diferență de nivel , cu o temperatura exterioara de peste 30 C și mult praf. Mergem umăr la umăr și avem un ritm forte bun astfel încât la final mai avansăm un loc în clasament. Ulisse are un mic accident și vă merge până la final cu un bandaj la cot.
Negri de praf și obosiți trecem podul plutitor peste lac și ajungem la final etapei puțin zdruncinați de etapa 1 , dar ce e mai greu abia urmează.
Predăm bicicletele la mecanic după fiecare etapa și le luăm dimineața , așa nu mai avem grija lor și suntem sigur că sunt gata de concurs a doua zi.
Total 92km, 2850m diferență de nivel
Cu acesta etapă se face tranziția de la Laurensford la Greyton – 123 km cu doar 2350 m diferență de nivel. Traseul trece de la pământul nisipos din Laurensford la zone cu piatra și calcar astfel încât coborârile devin mult mai periculoase. Facem un push bike istovitor de câțiva kilometri prin pasul Gantouw ce ne duce spre Greyton.
Temperaturile scad cu 10 C și se modifică clima , pentru că vom avea parte de ploaie și vânt în zilele următoare. La finish aflăm că urcam în clasament și suntem aproape de locul 10 , care devine ținta noastră pentru următoarele etape.
Total 118km, 2350m diferență de nivel
O etapa rapidă și periculoasă : 101 km și 2250 m diferență de nivel. Vremea e perfecta pentru MTB cu puțin soare și temperatura de sub 20 C la start. Alergăm de la start la finish la maxim. Mergem în grupuri și ne urmărim adversarii direcți ,pe drumurile late de pământ. E o vânătoare care ne face plăcere ! Deja ne cunoaștem între noi și ne strigăm încurajări reciproce. Nu oprim decât odată la punctul de alimentare , asta e strategia noastră și se pare că a funcționat pentru că în etapa 4 vom pleca din următoare grupă valorică.
Total 96km, 2250m diferență de nivel
O etapa care se anunță ușoară : 82km cu 1650 m diferență de nivel a devenit un coșmar. Ploaia și frigul . adăugate oboseli acumulate face că ziua să fie una grea. Urcările pe single track și piatra pe o ploaie mocănească scurg toată energia din picioare. Trecem printr-o zonă de piatră cu prăpastia în drepta și ziduri de stancă în stângă , aici se vor întâmplă câteva accidente grave dar noi – echipa 444 scăpam cu bine.
Uzi , murdari , cu rulmenții ruginiți la biciclete ne revenim abia după pastele lui Simona și un duș cald. În tabăra dușurile și WC sunt niște rulote perfect echipate și tot timpul curate , organizarea e la superlativ. Totuși mulți rideri au deja probleme digestive de la apă și mâinile murdare , între ei și Miguel Martiez fost campion olimpic la MTB și prieten cu noi din prima zi de concurs.
Total 74km, 1650m diferență de nivel
Tranziția de la Greyton la Stellenbosch – 115 km cu 2400 diferență de nivel.
Vom ajunge în paradisul trailurilor din Stellenbosh unde se antrenează Nino Schurter și Ariane Lüthi , unde deja avem făcut un antrenement de acomodare înainte de Absa. Vremea vă redeveni caldă cu soare și temperaturi peste 30 C și asta parcă ne dă energie. După poza de start cu Alban Lakata- campionul Austriei, plecăm în mare viteza până când pasul Rusty Gate ne obligă să facem push bike.
Drumul până la Stellenbosh e frumos , trecem prin ferme superbe și orașe cu oameni veseli care ne aplaudă. Ciclismul în Africa de Sud e un sport foarte apreciat. Urcăm pasul Franschhock pe asfalt și coborâm apoi tot pe asfalt cu 70 km/h apoi după o porțiune tehnica cu single track-uri ajungem pe locul 10 în Stellenbosch.
Total 109km, 2400m diferență de nivel
Cărările tehnice din Stellenbosch vor fi tema de azi : 76 km cu 2700 m. Urcăm , coborâm , stângă , dreapta , unghiuri imposibile , single track , încercam să nu cedam la presiunea riderilor ce vin spate.
În ultimele etape Iulian merge în față și Ulisse stă la închidere o altă strategie care a funcționat căci ne păstram locul în clasament. Terminăm etapa în faimosul bike parc Jonkeshook , unde serpentinele tehnice pe urcare și coborâre sunt entuziasmante. Nu mai simțim oboseala ci doar adrenalina pe care ți-o da acest loc special.
Total 76km, 2700m diferență de nivel
Finalul concursului vă fi la Val de Vie Estate – 68 km cu 2000 m diferență de nivel.
Am crezul că vă fi o etapa ușoară, doar e finalul. Soarele torid , urcările în spirală prin vii , pe single track-uri tehnice nesfârșite și exasperante , cam așa a fost etapa. Dirtopia Trails a fost un loc de unde cu greu am ieșit. Aproape de Val de Vie urcăm pe un drum de cărămidă cu peste 15 grade inclinație , care mereu părea că se termina și începe valea , dar fiecare vârf e de fapt alta urcare. Coborârea e una înșelătoare , pare de mare viteză dar din loc în loc sunt gropi mari și câțiva cicliști cad rău în zonă.
Finish-ul se vede aproape dar noi șerpuim pe un single trail , ascultând muzica din megafoane.
Terminam cu steagurile fluturând peste finish , bucuroși că reușit să terminam concursul pe locul 10 și întregi.
Total 68km, 2000m diferență de nivel